Sysmex Turkey
Menu

2018 Bilimsel Takvim - Şubat

Burkitt lenfoma neden bu kadar agresiftir? Ve bu hastalığı tespit etmenin en iyi yolu nedir?

Burkitt lenfoma yavaş ilerler. Hastalığın açıkça görülebilen semptomları vardır.

Burkitt lenfoma aşırı yüksek bir hızla ilerler. Bu nedenle, patolojik tanının mümkün olan en kısa sürede doğrulanması gerekir.

Burkitt lenfomanın tedavisi zordur ve başarı oranı düşüktür.

Congratulations!

That's the correct answer!

Sorry! That´s not completely correct!

Please try again

Sorry! That's not the correct answer!

Please try again

Notice

Please select at least one answer

Bilimsel arka plan bilgisi

Burkitt lenfoma (BL), B hücreli lenfositlerde görülen bir malignitedir. Bugün itibarıyla bilinen üç farklı varyantı vardır:

  1. Endemik BL; daha çok tropik Afrika'da görülür
  2. Sporadik BL; daha çok ılıman iklim bölgelerinde görülür
  3. HIV ile bağlantılı BL; HIV hastaları ile kısıtlıdır


Burkitt lenfoma bilinen tüm kanserler içinde en hızlı ilerleyen kanser türüdür.

Kromozom 8 üzerindeki MYC geninin translokasyonu, hücre proliferasyonunun düzenini ciddi olarak bozduğundan temel dönüştürücü olaydır. Hastaların daha önce Epstein-Barr virüsü veya malarya enfeksiyonu geçirmiş olması durumunda endemik BL'nin insidansı anlamlı şekilde artmaktadır. Bu durum diğer BL varyantları için geçerli olmadığından, genel bir ciddi immün yetmezliğin (örneğin, HIV veya AIDS) ya da bir somatik mutasyonun bu hastalığın gelişme olasılığını artırdığı düşünülmektedir.

Başlarda, BL semptomları spesifik değildir (örneğin, konsantrasyon eksikliği, yorgunluk), çünkü hastalık genellikle lenf düğümlerinin dışında kalır. Buna karşın, tümörün iki katına çıkma hızı sadece 24 saattir. Bu aşırı yüksek ilerleme hızından dolayı, tümör tespit edildiğinde genellikle büyüktür ve mümkün olan en kısa sürede tanı konulması gerekir. Tanı, MYC geninin translokasyonunun tespit edilmesinde uygun maliyetli ve standardize bir laboratuvar yöntemi sunan floresans-in-situ-hibridizasyon (FISH) ve doku mikro-dizileri (TMA) ile patolojik olarak doğrulanır.

Yüksek çoğalma hızı nedeniyle, BL kemoterapiye son derece duyarlıdır ve tedavi erken bir evrede başladığı sürece iyileşme şansı yüksektir.

Referanslar

1.    Laurent C et al. (2013): Whole-slide imaging is a robust alternative to traditional fluorescent microscopy for fluorescence in situ hybridization imaging using break-apart DNA probes. Human Pathology (2013) 44, 1544–1555.

2.    Pizzo PA, Poplack DG (2001): Principles and Practice of Pediatric Oncology. 4th Edition. Lippincott Williams & Wilkins Publishers, Philadelphia / Baltimore / New York, ISBN 0-7817-2658-1.

3.    In: Klöppel G, Stolte M, Rüschoff J (Eds., 2013) Burkitt-Lymphom – ICD-O 09687/3. Pathologie: Verdauungstrakt und Peritoneum. Springer, Heidelberg. DOI 10.1007/978-3-642-02322-4_1 (Referans sadece Almancadır)

Copyright © Sysmex Europe SE. All rights reserved.